Historia probiotyków
Nawet taki probiotyk, który czasem określany jest także czynnościową żywnością, ma swoją historię, bo musiał kiedyś powstać i kiedyś musiano go odkryć. Dziś ludzie za bardzo się nad tym nie zastanawiają, bo gdy chcą go przyjąć, idą po prostu do sklepu i wybierają naturalne produkty mleczne, albo udają się do apteki i sięgają po sztuczne http://www.sunvio.pl/ probiotyki. A ich historia jest jednak ciekawsza niż niejeden mógłby się spodziewać.
O drogocennym działaniu bakterii mlecznych zaczęto mówić już w starożytności, kiedy zauważono, że częste picie mleka gwarantuje ludziom lepsze zdrowie. W roku 1877 podobnymi zjawiskami zainteresowało się dwóch naukowców, którzy w swoich utworach opisywali poszczególne szczepy bakteryjne. Następnie zajął się nimi zdobywca Nagrody Nobla, czyli Mlecznikow, rosyjski biolog, który oświadczył, że to zawarte w jogurtach i kefirach bakterie fermentacji mlekowej dbają o układ odpornościowy i go wspierają. Jego teoria została potwierdzona, więc od tego pory zaczęto wykorzystywać probiotyki w leczeniu różnych chorób, w szczególności tych jelitowych. Ogólnie mówi się jednak, że warto jeść te prawdziwe wyroby mleczne, by właśnie poprawić swoją odporność.
Dziś niestety wiele osób krytykuje mocno także i nabiał.

Dlaczego? Ponieważ jest on coraz bardziej przetworzony i już nie wytwarza się go tak zupełnie naturalnie. Traci on na tym swoje właściwości i traci również kultury bakterii, bez jakich staje się produktem praktycznie bezwartościowym. Na taki nie warto wydawać swoich pieniędzy.