Co na podwieczorek?
Podwieczorek jest tą porą, gdzie mamy dużą ochotę na jakieś słodycze. Jednak warto pamiętać, aby powstrzymać się od zbyt pochopnego zjadania słodyczy, w szczególności gdy mieliśmy ciężki dzień. Mym zdaniem odpowiednie podejście do poszukiwanie tego, aby to zdrowa przekąska stała się pokarmem w ten dzień może być niezwykle ważne. Bardzo łatwo jest spożyć zbyt dużą dawkę cukrów prostych, co może w negatywny sposób odbić się na naszym zdrowiu, w dłuższej perspektywie. Niestety, ale trzeba być bardzo ostrożnym w tej materii, w szczególności, gdy chcemy w należyty sposób podejść do naszej diety.
Co na podwieczorek
Moim zdaniem, zdrowa przekąska może być po prostu owocem. Jest to podstawowy sposób, ale nie każdego może w pełni nasycić. Z tego też powodu powinniśmy bardzo ostrożnie podejść do tego zagadnienia względem wielu osób. Moim zdaniem, jeśli to nie jest w stanie nas nasycić, to powinniśmy np. banany, albo też innego rodzaju owoce o wysokim IG. Natomiast, jeśli to nie działa, to możemy spróbować formę węglowodanów złożonych np. makaron, albo też ryżowe przekąski. Są one dla wielu osób bardzo dobrym rozwiązaniem i nasyca ich na 2-3 godziny. Co więcej, odpowiednio przyszykowany podwieczorek może być dobrym rozwiązaniem, gdy idzie o odpowiednie przedstawienie tego jakże skomplikowanego i trudnego tematu. Bardzo często zdrowa przekąska to w opinii wielu osób po prostu budyń, kisiel, czekolada etc.

Nie jest tak, iż można beztrosko zjadać cukry proste na podwieczorek, ponieważ powinna być to ostateczność w takiej postaci. W takim wypadku zabieramy miejsce na odpowiednie substancje, które byłyby potrzebne naszemu organizmowi np. białko. Potem nie będziemy mieć sił, ani też ochoty, aby je spożyć, a będziemy się cieszyć z cukrów i nasz organizm będzie je wykorzystywał jako paliwo, a w konsekwencji odkładał jako tłuszcz, gdyż w żaden sposób nie jest potrzebne naszemu organizmowi. Dlatego też dieta powinna być zawsze zbilansowana, co jest szczególnie ważnym aspektem jej układania.